Όλες οι τροφές παρέχουν κάτι ευεργετικό για την υγεία του οργανισμού. Κάποιες
συντελούν περισσότερο στην υγεία της καρδιάς και κάποιες άλλες σε άλλες ‘παθήσεις’.
Ειδικότερα για την καρδιά έχει αποδειχτεί ότι οι παρακάτω τροφές βοηθούν στην αύξηση
των καλών λιπαρών (LDL), μείωση της χοληστερίνης (HDL) και των τριγλυκεριδίων κ.α.
βελτιώνοντας τις βιοχημικές εξετάσεις βελτιώνεται και υγείας της καρδιάς.
Η ποικιλία και η συνετή κατανάλωση χωρίς υπερβολές επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό
αποτέλεσμα. Τροφές της καρδιάς:
– Ελαιόλαδο : είναι γνωστό για το υψηλό περιεχόμενό του σε μονοακόρεστα λιπαρά,
φαινολικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων μειώνει την
άμυνα του οργανισμού έναντι των ιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Καλύτερη κατανάλωση στις σαλάτες και ωμό στο τέλος του μαγειρέματος.
– Καρύδια : βοηθούν στην ανάσχεση παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε καρδιοπάθεια.
Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου, ακόμα και
χωρίς απώλεια βάρους ή άσκηση. Τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα για την
υγεία μας, όταν χρησιμοποιούμε τα καρύδια ως κύρια πηγή λιπαρών συστατικών. Το ίδιο
παρατηρείται και με την κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, όμως σε αντίθεση
με αυτό, τα καρύδια θεωρούνται «ολοκληρωμένη τροφή», με θρεπτικά συστατικά
διαφορετικά από αυτά των υγιεινών λιπαρών-συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών,
καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.
Τα καρύδια περιέχουν περισσότερα λιπαρά συστατικά με ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ
καλά για την υγεία της καρδιάς. Αυτές οι θρεπτικές ύλες αποδείχθηκε ότι μειώνουν την
πίεση του αίματος, τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές και βοηθούν στην καλύτερη
χρησιμοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, της ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο
του αίματος. Καλύτερη κατανάλωση : 3-5 ολόκληρα καρύδια/ ημέρα.
– Ψάρια : Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (τόνο, σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα κ.α. )
μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και άνοιας στους ηλικιωμένους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρικής του ψαριού, το
τηγάνισμα δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με το βράσιμο- σχάρα ή φούρνο.
Καλύτερη κατανάλωση : 1-2 φορές/ εβδομάδα, βραστά- ψητά- στο φούρνο- παστό (όχι
τηγανητά )
– Κολοκυθόσπορος :Κολοκυθόσπορος, γνωστός και ως πασατέμπος. Μεγάλο μέρος των
ιδιοτήτων του χάνεται από την επίδραση της θερμότητας, τον βρίσκουμε πια και ωμό,
ιδανικό για όσους θέλουν να επωφεληθούν από την τακτική κατανάλωσή του. Αποτελεί
πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ανάμεσά
τους τα πολύτιμα ω-3 και ω-6), βιταμίνης Ε, σιδήρου και ψευδαργύρου. Καλύτερη
κατανάλωση : 2κουτ. σούπας καθημερινά ή 100γρ. 3Φορές/ εβδομάδα
– Λιναρόσπορος : Είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα (και κυρίως α-λινολενικό οξύ),
φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, λιγνάνες (φυσικά
αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι φυσικά προστατευτικά κατά του καρκίνου και ειδικότερα
στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου) και διάφορα άλλα
θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια κουταλιά
της σούπας λιναρόσπορος (15γρ.) περιέχει 2.8γρ. ω-3 λιπαρά οξέα.
Καλύτερος τρόπος κατανάλωσης έως 1κουτ. σούπας/ ημέρα να τον μουλιάσετε στο νερό
και να τον καταναλώσετε ή να τον βάλετε στη σαλάτα- στο γιαούρτι σας ή ακόμα και στο
ζυμάρι για ψωμί κ.α.
-Όσπρια : πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές
φυτικών ινών και ιδιαίτερα σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλουν στην μείωση της
χοληστερίνης καθώς παρεμποδίζουν την απορρόφηση των λιπαρών από τον οργανισμό.
Καλύτερος τρόπος κατανάλωσης: τουλάχιστον 2φορές/ εβδομάδα. Σε περιπτώσεις με
Ουρική Αρθρίτιδα και/ ή χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια απαιτείτε περιορισμός στην
κατανάλωση οσπρίων.
– Βότανα : Ο Κράταιγος βελτιώνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και
επαναφέρει τους καρδιακούς παλμούς , συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης. Το Τίλιο
θεωρείτε ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση καθώς έχει την
ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματα. Το
γαϊδουάγκαθο συμβάλλει στην αποτοξίνωση του συκωτιού.
Καλύτερος τρόπος κατανάλωσης: 1-2φλιτζ. την ημέρα με εναλλαγές στην επιλογή των
βοτάνων και κατά προτίμηση κάθε 2η μέρα.
Μια καθημερινά ισορροπημένη διατροφή , συστηματική φυσική δραστηριότητα, τεχνικές
απελευθέρωσης στρες καθώς και θεραπείας αυτού με άλλες μεθόδους (ομοιοπαθητική-
διαλογισμό κ.α.) αλληλεπιδρούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η συνεργασία με ένα ειδικό θα βοηθήσει να οργανωθείτε ουσιαστικά και αποτελεσματικά
στην διαδικασία αυτοθεραπείας σας. Η καλύτερη ώρα είναι τώρα!!
Δρυγιαννάκη Άρτεμις
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής – Ομοιοπαθητικός
^ το παραπάνω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα

